vrijdag 26 oktober 2007

Hard bezig met het verslag.

vrijdag 12 oktober 2007

ambrasoft sessieplanner

Ik heb gekozen voor het werken met de sessieplanner. Omdat de kinderen met dit programma altijd op het juiste niveau aan het werk zijn.
Ik heb ontdekt in de resultaten en voortgang van de kinderen dat de kinderen onder hun eigen niveau aan het werk zijn. Dan zijn de oefeningen zo gemakkelijk dat de kinderen die zonder na te denken kunnen invullen en de oefening daarom ook niet uitdagend vinden.

Ik heb daarom verschillende sessies gemaakt op de sessieplanner. (hieronder het web bericht van ambrasoft over de sessieplanner). Ik vind het alleen jammer dat als je de sessieplanner gebruikt je maar één onderdeel kan aanbieden. Ik ga daar ambrasoft over bellen of dat niet anders kan.

Ambrasoft is aan het overleggen. Het is niet mogelijk om meerdere sessies gelijktijdig weer te geven. dat is vervelend nu moet ik mijn organisatie aanpassen.

http://school.ambrasoft.nl/index.php?PID=5&AID=58
Gericht onderwijzen met de Sessieplanner
Wanneer u leerlingen gericht een opdracht wilt aanbieden, is de Sessieplanner het ideale instrument. De Sessieplanner vindt u terug in de programma’s Rekenen Totaal, Tafel Totaal, Woorden Totaal en Werkwoorden Totaal. Bij het beëindigen van een sessie krijgt u altijd een keurig uitgewerkt verslag, met daarin de resultaten van de leerlingen die u heeft ingesteld.
Exact instellen wat de leerlingen moeten doen
De Sessieplanner is een instrument dat u de mogelijkheid geeft om op exact vast te stellen wat de leerlingen moeten gaan doen. U kiest hierbij welke oefening gemaakt moet worden, welke leerlingen dit moeten gaan doen en met welke instellingen. U kunt ervoor kiezen om de leerlingen de oefening op het LVS-niveau te laten doen, of op een door u bepaald niveau. Maar ook van standaardinstellingen kunt u afwijken. Zo kunt u er bij de Tafelkaart voor kiezen om af te wijken van de standaard 60 seconden die de leerlingen normaal gesproken krijgen. Wanneer er een Sessie is ingesteld, is het niet meer mogelijk voor de leerling om een andere opdracht uit te kiezen. Het scherm staat op slot, tot de leerkracht besluit de sessie te beëindigen.

Op één computer of meerdere
Met een sessie neemt u dus tijdelijk de regie over van het leerlingvolgsysteem. U kunt bijvoorbeeld op één computer een sessie instellen voor een kleine groep leerlingen, terwijl de rest van uw klas op een andere computer gewoon doorgaan met de oefeningen volgens het leerlingvolgsysteem.Als een sessie gecreëerd is, kunt u deze ook op andere computers benaderen. U kunt dan bijvoorbeeld op computer 2 ’inhaken’ in een sessie die u op computer 1 gemaakt heeft. Ook is het mogelijk om een sessie over meerdere dagen heen te tillen. Het verloop van de sessie wordt dan opgeslagen en u kunt een andere keer verder waar u gebleven was.

Uitgebreid verslag
Doordat er van iedere sessie een verslag wordt bijgehouden is de Sessieplanner ook uitermate geschikt als toetsinstrument. Wanneer u in de klas de resultaten in een klassenmap bijhoudt, kan dit een mooie aanvulling zijn.




vrijdag 5 oktober 2007

Planning Actieonderzoek

dit is de voorlopige planning voor mijn actieonderzoek.

Vraag hoe voeg ik een word bestand in mijn Blog????

ambrasoft op de stage

  • versie 07/08
  • Het juiste programma heet reken totaal
  • klik de juiste groep aan.
  • Er is een wachtwoord vereist om in het leerkrachten bestand te komen. Welke leerkracht weet het wachtwoord?
  • programma's instellen.
  1. start het programma op.
  2. ga naar sessie planner. klik de oefening aan die de kinderen moeten maken en voer het juiste niveau in.
  3. klik op start.
  4. de kinderen kunnen nu hun eigen naam aan klikken en de oefening maken op hun eigen niveau.
  5. als je afsluit krijg je een overzicht van de resultaten te zien. daaruit maak je op welke kinderen de volgende keer een andere opdracht kunnen maken en welk deze opdracht nog moeten oefenen. je kunt de resultaten uitprinten. (lastig is wel dat je niet meerdere oefeningen op een bepaald niveau kunt instellen zodat de kinderen meerdere oefeningen kunnen maken). besproken met Jaq (zij werkt het meeste met ambrasoft). Ik ga hierover ambrasoft bellen.

welke opdrachten gaan de kinderen maken: ik heb alle opdrachten ingesteld op het hoogste niveau. Dit sluit het beste aan bij de lesstof die de kinderen moeten beheersen. Voor de zes kinderen die moeite hebben met rekenen heb ik ook andere oefeningen uitgezocht.

blok 4: station Plusburg

Klokkijken: de klokkenwinkel, zeg de tijd en tv-kijken (de juiste tijd)

Kommagetallen: Smulsommen. (dierentuin en doolhof.)

Blok 5: De plusbode

Sommen tot 10.000: grote tafels (zoekplaatje).

Breuken: Goudstaven (getallenlijn).

Procenten: Vragenlijst (Goede manieren).

dinsdag 2 oktober 2007

ambrasoft.

Vorige week vrijdag 28-09-2007 heb ik op mijn stageschool de computer eens opgestart. daaruit bleek al dat de verwachte software van pluspunt niet aanwezig was.
Wel aanwezig is de software van ambrasoft. Op advies van Stefan ga ik de website van ambrasoft uitpluizen.

Actieonderzoekvraag

Hoofdvraag:

Hoe kan ik tijdens het actieonderzoek de rekensoftware van ambrasoft tijdens mijn lessen rekenen gebruiken voor alle kinderen in groep 7.

Subvragen:
  • Hoe werkt het programma?
  • Bij welke frequentie van oefening verbeteren de resutaten van de kinderen.
  • organisatievormen? afspraken met de kinderen.
  • Mogelijkheden tot remediëren.

afspraken 2-10-07

  • volgende week ( week 41) inloop uurtje.
  • dinsdag na de herfstvakantie (week 43) moet er een planning af zijn voor het uitvoeren van het actieonderzoek. wat ga je doen en op welke stagedagen voor je de actievitteiten uit.